Alla rätt tack vare mångas fel

Hur kan man komma på tanken att sätta upp en komedi som man självmant kallar för “Pjäsen där allt går fel”? Det finns bara en producent djärv nog och med tillräcklig fingertoppskänsla som kan se det magnifika i en sådan komedi och tack och lov besitter han Nöjesteatern i Malmö. Det är givetvis Julius Malmström som avses.

I original heter komedin “The Play that Goes Wrong “ och är ganska ny inom komedigenren. Många av de gamla klassikerna körs om och om igen men detta är som sagt en nykomling som hade premiär 2012 i London men fick sin slutgiltiga form 2014 när den flyttades till West End och allt är slutsålt sedan länge tillbaka.

Pjäsen i pjäsen handlar om ett klassiskt mord på en engelsk herrgård. Ett lik hittas i biblioteket och en kommissarie kallas in. Känns upplägget igen? Har alla förutsättningar att bli en blek kopia av något annan komedi som man redan glömt namnet på.  MEN…och lyssna nu! Där tar ni gruvligt fel! Detta är något helt annorlunda och faktiskt otroligt roligt. För egentligen är det inte själva handlingen som är intressant utan det halsbrytande parallellhistoria som själva komedin är vävd runt. Det går egentligen inte att beskriva utan måste bara ses.

Emelie Löfmark har galant producerat denna märkligt roliga historia. Sven Melander har översatt komedin och tillika regisserat den med bravur men vi kommer inte runt att nämna det galleri av skådespelare som fått till uppgift att i ett humoristiskt kaos ändå framföra något som liknar ett mordmysterium, fast ändå inte…

Två uppsättningar triptyker utgör ensemblen. Den ena med Andreas T Olsson som spelar tre olika karaktärer. Han behärskar både de små subtila vinkarna och de stora utspelen. Cornelius Löfmark spelar ut hela sitt register när det kommer till komiska infall och han bemästrar i stort sett alla situationer som krävs. Väldigt bra och rolig är han, det intygas, men så är han mycket rutinerad vid detta laget.

Ny för Malmöscenen är Susanne Thorson som spelar mordoffrets flickvän och har en central roll i den komiska karusellen. Hennes roll är väldigt fysisk vilket hon hanterar med både elegans och mycket roliga inpass. Fast hon är inte bara “funny bones” för hennes timing sitter perfekt och hon är helt enkelt otroligt rolig i allt. Det är bara en stilla önskan om att vi kan få se mer av henne i Malmö framöver innan hon lockas över till Köpenhamn, London eller New York, så fantastiskt bra är hon.

Den andra trion spelar också sin roll med glans. Robin Stegmar, Robert Rydberg och Sanna Persson Halápi stöttar historiens vingliga gång över tiljorna. Bra och gediget är det och roligt, absolut.

Det behövs en döing och en hjälpande scenhand för båda dessa triptyker och pjäsen i pjäsen. Till tjänst står Niklas Jönsson respektive Simon “Chippen” Svensson som stabiliserar hela historien med finurlig komik och galanta utspel.  

“The Play that goes Wrong” är en av Nöjesteaterns bästa produktioner, helt enkelt. Julius Malmström har lyckats få hit världens roligaste komedi, satt nestor Sven Melander på översättningen och regin, en proffsig producent och ett gäng otroliga skådespelare som utgör en komisk fullpoängare av sällan skådat slag. Om man tycker om skratt och glädje så måste man skynda sig att köpa biljetter till denna halsbrytande komedi innan den går vidare till Lorensbergsteatern i Göteborg.

Intervjuer finns här!

Foto Cesare Righetti