“Annie” ger full pott

Höstens musikaluppsättning på Nöjesteatern är “Annie”, en av klassikerna i musikalkatalogen. Baserad på en dikt från 1885 av James Whitcomb, som utvecklades till en populär seriestrip, radioprogram och biograffilmer, så var det dags att dra undan ridån för musikalversionen. 1977 hade den första scenproduktionen av “Annie” premiär på Broadway och den har allt sedan dess spelat över hela världen och är en given publikfavorit.

Annie på Nöjesteatern

Den legendariske producenten Julius Malmström har alltid haft näsa för vad publiken gillar och vill se och på Nöjesteatern har han producerat en oändlig räcka teater-, musik- och musikalsucceer. Men detta är inte första gången som Julius Malmström producerar “Annie” på Nöjesteatern. Året var 2005 och Eva Rydberg stod på scen som den ständigt salongsberusade barnhemsföreståndaren Ms Hannigan. I år svarade Eva Rydberg för regin istället och i rollen som Ms Hannigan ses Nanne Grönwall. I de andra ledande rollerna syns idel ädel skånsk skådespelaradel som Kalle Rydberg (Rooster Hannigan), Nina Pressing (Lily Excelsior), Fredrik Dolk (President Roosevelt).

Fantastiska barn

Annie och hennes barnhemsvänninor spelas av två uppsättningar barn som turas om. På premiären vad det det röda barnteamet som hade äran att bära fram barnrollerna. Annie spelades förtjänstfullt av Lily Wahlsteen men de andra barnen går minsann inte av för småpotatis. Roliga och fulla med energi dansar och sjunger de som verkliga fullblodsproffs och framför allt verkar de har väldigt roligt när de står på scen.

Och de vuxna

Ms Hannigan – Nanne Grönvall i Annie The Musical Foto Cesare Righetti

De tre ledande vuxna huvudrollerna spelas av Nanne Grönwall (Ms Hannigan), Thomas Järvheden (Oliver Warbucks) och Anna Sahlene (Grace Farrell). Att axla en av Eva Rydbergs paradroller är inte det enklaste. Det går tydligt att se att Nanne tagit regi från Eva vilket i vissa stycken inte är så bra. Nannes Ms Hannigan hade tjänat på att släppa taget om sargen och leva i Nannes tolkning. Det kan också ha varit premiärnerver, vem vet.

Skådespel över förväntan

Thomas Järvheden är en positiv överraskning. Elegant, lågmäld timing som sitter precis där den skall. Hans skådespelartalanger men framför allt hans sångegenskaper förvånade och här kommer nog en ny musikalstjärna som inte bara kan bemästra stand up utan även sång och dans.

Sedan riktar vi en eloge till radarparet Kalle Rydberg och Nina Pressing. De växlar blixtsnabbt mellan karaktärerna och trovärdigt blir både grill-Janne och vamp eller ett äldre, väderbitet par från landsbygden. Och det blir inte pajigt eller tramsigt överspelat utan exakt och trovärdigt roligt.

Julius fingertoppar

Musikalen “Annie” på Nöjesteatern är en fullskalig produktion med höga ambitioner vilka alla infrias. Här finns charm, skratt, gråt, komedi, söta barn, gräsliga sluskar och allt där emellan. Vi lyfter på hatten igen för Julius Malmströms fingertoppskänsla för vad som går hem och hans förmåga att samla de bästa, både skådespelare, musiker och produktionsteam, för att glädja den skånska publiken.

Om Annie The Musical och alla som är med läser du här!

[URIS id=6131]

Foto Cesare Righetti