Cirkeln enligt Brynolf & Ljung

Magikerparet Peter Brynolf och Jonas Ljung har med sina fingerfärdigheter förvånat och förbryllat svensk och internationell publik i flera år. När de i början av sin karriär uppträdde för världsillusionisterna Penn & Teller blev det omedelbar succé. Sedan gick man vidare med egna TV-shower där man fokuserade på street magic och där en lång rad svenska kändisar tappade både hakan och brallorna när nycklar dök upp i konservburkar och körkort hamnade på andra sidan av en glasruta. Nu åker man ut på turné igen med sin helt nya show ”Cirkeln” som knyter ihop många års magi.

Brynolf och LjungHur lång tid tar det att skapa en ny show från början till fulländning?
–Det är svårt att säga men det tar i alla fall ett par år, säger Jonas Ljung. Fast det blir liksom aldrig färdigt utan man putsar och putsar hela tiden.

Brynolf & Ljung har blivit synonymt med street magic och close up magic. Men hur började det?
–Vi var väl någonstans mellan 17-19 år och vi hade väl stött på varandra men egentligen blev det inte allvar förrän vi träffades i den legendariska trolleriaffären Bernandos Magic i skånska Bromölla. Vi kollade in varandras trick och bytte erfarenheter men det slog väl inte riktigt gnistor innan vi hade varit på en magikongress i Lund och vi båda hade flyttat till Göteborg för att gå på universitetet.

Ni brukar säga att ni kompletterar varandra.
–Ja, det gör vi. Den ene är bättre på att skriva manus och idéer och den andre kanske är bättre på att se det visuella intrycket. På det viset kompletterar vi varandra och istället för att vi gör ”solonummer” så bakar vi ihop det till något mycket större.

Vad är det som utmärker street magic?
–Framför allt är det närheten till publiken och den intima känsla av närvaro i momentet. Det går alltid att slå på stort med motorcyklar, eldkastare och dundrande musik men street magic utförs i det lilla. Ibland kan det faktiskt vara mer effektfullt att göra avskalade nummer än att slå på den stora trumman. Publiken och de som vi tar upp på scenen är ju liksom med tätt inpå och kan man då imponera på dem och få ett “det där går ju inte, hur gör du” så vet vi att vi lyckats.

Men det blir lite extra denna gången.
–Vi ville gärna dokumentera vår nya show och göra den i lite större arenor. Och då måste man ta in videoskärmar och ett bra videoteam. Det bli lite som street magic/close up möter storformat. Spännande kommer det att bli.

Ni har också använt er av sociala medier för att ge publiken lite försmak på vad som komma skall.
–Sociala medier är bra för att interagera med sin publik innan och efter själva showen. Vi har lagt ut lite dolda budskap under tiden som vi jobbat med föreställningen och det kommer att vara en del av showen. Jag berättar inte hur men det kommer att bli magiskt.

Brynolf & LjungBrynolf & Ljung turnerar med Cirkeln i hela landet, se brynolfandljung.com

Alla bilder: Robert Eldrim