13 mästerligt grooviga med Clas & Co

I dagarna släpps en av årets mest emotsedda plattor när mästermusikanten Clas Yngström släpper ett nytt album där han tillsammans med sina underbara musikantvänner tar sig an Chicagobluesen sound, fast på svenska denna gång. Hur skulle det vara med en dos rå Albert King, kärleksfullt hanterat med en nerv och känsla och lägg därtill med text på svenska. “Born under a bad sign” ligger helt rätt med Clas på sång och gitarr och med mustiga körinslag av Cecilia Ringkvist, Emelie och Frida Lönnberg-Bergström.

Detta är Blue Devils första fullängdare vilket bådar gott för framtiden. Bandet startades 2017 av legendarerna Clas Yngström och Uffe Åhman, som grundade Sveriges tyngsta bluesband, Sky High, i Göteborg redan 1978. Blue Devils varumärke har blivit “mer sväng än ljudstyrka” där munspel och slidegitarr har sina givna platser. 

Något som också är unikt med Blue Devils är att man tagit den grooviga Chicagobluesen och transponerat de legendariska låtarna till svensk text. Det tillför en annan dimension till klassikerna men det hade kunnat bli pannkaka om man inte haft en grundmurad känsla för bluesens underliggande budskap. Man har lyckats med bravur med de roliga och underfundiga texterna men så har man också kallat in Lars Wanfors (Svenne Rubin) som textförfattarna här och där.

I uppkäftiga “Håll din trut” ligger man nära Bo Diddley-land. Med ett nästan maniskt driv, där trummorna manglar på, gör man bäst i att bara ta in budskapet och låta sig förföras. I låten “Om jag inte velat så” svänger det så det svartnar när man plockar in en kompetent blåssektion med Pär Westerling, sax/trombon, och Nisse Andersson på trumpet. Texten är helt underbar och vem har inte ställt sig frågan “Om jag inte skelat då?”…

En annan höjdare är “Greyhound Boogie” med Patrik Steen på sång. Återigen, en svensk text med härliga referenser till Jimi, BB, Janis och flera som bara är ett måste i varje bluesälskares utbildning och referensbibliotek. Underbar slidegitarr av samma Patrik Steen gör att det väl är omöjligt att inte komma i självsvängningar.

En av Clas Yngstöms förebilder är den mytomspunna Albert King. En av Kings mest kända låtar är “Born under a bad sign” som i Clas tolkning blir “Fredag den 13e”. Texten, lyssna på texten gott folk! 

Sammantaget är det 13 mästerligt grooviga låtar som bara är ett måste för varje sann bluesälskare och även för dem som ännu inte blivit tillräckligt vuxna för att uppskatta bluesens inneboende humor och kraft. Det blir, gott folk, en fullpoängare till Clas Yngström Blue Devils och plattan “Jävelskap”.

Blue Devils består av:
Clas Yngström, sång och gitarr

Patrik Steen, sång och gitarr/slide

Christer Ring, munspel

Robert Ivarsson, bas

Uffe Åhman, trummor