Crazy Christmas Cabaret på Tivoli

För många av oss är startskottet för julen det obligatoriska julspektaklet Crazy Christmas Cabaret på Glassalen på Tivoli. Det är Vivienne McKee som igen har satt fingret på pulsen på allt galet i världen under året som gått; och det finns rikligt att ösa ur.

Förra årets Crazy Christmas Cabaret var en skrällsuccé, som vanligt. Dock, och helt oväntat, meddelade Vivienne att detta skulle bli hennes sista CCC och reaktionerna lät inte vänta på sig. Till slut blev trycket för stort och man ombestämde sig och fortsätter denna tradition av galenskaper och infall.

Crazy Christmas Cabaret

Att beskriva CCC är i stort sett omöjligt. Det måste upplevas på plats men ta en nypa engelsk music hall och en näve Monty Python´s tidigare produktioner så hamnar du något sånär rätt. Lägg där till musikaliska inslag och en inbjudan till publiken att vara delaktig med välplacerade interaktioner så har du grundformatet för en lyckad CCC. Och det är just interaktionen med publiken som gör CCC så speciell och gör att de återkommer år efter år och drar med sig ungdomarna.

Crazy Christmas | Foto ThomasPetriPhileas fantastiska fars

Årets CCC heter “Fogg´s off” och är en lös travesti på Jules Vernes bok om gentlemannen Phileas Fogg och hans äventyr runt jorden på 80 dagar. Här görs nedslag i Indien, Europa, Asien och Amerika där Phileas och kompani på sin resa träffar allt från blå elefanter, fala damer, revolvermän och andra sällsamma karaktärer. Dock utgör stommen i det udda persongalleriet av välkända, om även lätt förklädda, världsledare som Ronald Rump, Bootin och Boris Johnson. Och här finns det rikligt med material att skapa galenskaper av, till slut vet man inte om det är sanning alltihop eller bara fake news.

Trump, Putin och Brexit får sina fiskar varma.

Årets föreställning “Fogg´s Off” är galet rolig med alla sina infall och påhitt. Även om man dragit ner lite på den annars överdådiga dekoren så har man bevarat ursprungsidén och tack och lov för det. Dock är inte Vivienne eller hennes alter ego Bent med längre, vilket kan tyckas vara synd. Men i ett rasande tempo där det ena krumsprånget omedelbart avlöses av ett annat blir det aldrig en död minut. Och man kan tydligt se att skådespelarna trivs på scen och med varandra. Här ges och tas med samma mynt utan att det blir internt eller buskis. Nivån ligger väl över bältet och man levererar träffsäker satir på alla nivåer. Icke att förglömma Lady Wilhemina Wobblebottom som minsann sätter saker och ting i perspektiv, på sitt eget lilla sätt. Just igenkänningseffekten och interaktionen med publiken gör CCC unik i sitt slag och det tillsammans med ett vasst manus och knivskarpa skådespelare gör att Phileas Fogg´s jorden-runt-resa inte blir en kraschlandning utan en rolig och högtflygande ballongfärd där man med säker hand navigerar farkosten mellan Brexit-kalabaliken, Trump-fadäser och Putin-inblandning.

Stjarnor 5st

Foto: Thomas Petri