De fördömda månaderna

Det är bara att konstatera att januari och februari är årets mest baktalade och fruktade månader. Bankkontot gapar ekande tomt efter julens utsvävningar och februari är bara grå och trist. Långt kvar till värmen och solen orkar knappt över horisonten. Förkylningarna avlöser varandra och det finns just inget att glädjas över kan tyckas. Men låt mig då få påvisa motsatsen; att det faktiskt inte är så trist och tråkigt som det kan tyckas vid första anblicken.

Positivt innehåll

Januari kan faktiskt fyllas med positivt innehåll, likaså februari. I januari kan man t ex njuta av många trevliga upplevelser och slippa all stress för kommande högtider. För många glömmer all jäkt man haft inför julen och nyårshelgen. Alla måsten, allt som skall hinnas med och så kommer tjocka släkten på besök. De skall utspisas och underhållas fast man egentligen kanske inte uppskattar deras påtvingade närvaro. Och den hets som omedelbart efter julafton infinner sig när alla laddar upp inför nyårsafton. Det blir ”Grevinnan och betjänten” på TV, skumpa och raketer. Precis som vanligt, även om man vet exakt vad som kommer att hända. Februari är inte dum den heller, faktiskt. Man kan så sakteliga börja se ”ljuset i slutet på tunneln” och också en hel vecka med sportlovsaktiviteter.

Bara ta det lugnt…

Egentligen är det vi själva som skapar hetsen runt de schemalagda högtiderna. Varför inte bara ta det lugnt och inte känna att sportlovsveckan måste tillbringas i en svindyr stuga i fjällen med allt vad det innebär. Det finns ett fantastiskt bra uttryck på danska som kan användas vid alla dessa hurtfriska måsten som omgivningen påtvingar oss mer än vi själva. När dansken tycker att det blir lite för mycket av en prestigefråga och egentligen inte har lust att delta i julhets eller nyårsgalenskap utan vill slippa att svara på frågan ”var skall ni åka på sportlovet” så lägger han bara huvudet på sned och säger ”Slap dog af mand!” En hänvisning till att man inte tänker låta sig stressas upp av någonting alls utan bara ta det lugnt och göra saker och ting som det faller sig naturligt. Om man har lust att ta en pilsner istället för att kreera den perfekta juskinkan så är det tillåtet. Om man stället för att skicka upp tusentals kronor i luften för några sekunders bombardemang utan titta på nyheter på teckenspråk så är det OK också. Kanske är det därför danskarna i stort sett inte känner till uttrycken utbränd eller gå in i väggen.

Må bättre

Vi skulle nog må betydligt mycket bättre av att inte bekymra oss om vad alla andra tycker och tänker om varför vi inte tokpyntar eller planerar nästa Thailandsresa i februari utan bara glädjer oss för det vi har och firar bara ifall vi har lust och tid. Så nästa gång grannen eller vännerna undrar varför du inte bekymrar dig om din stugbokning har gått igenom eller varför du inte köpt nya skidor till Sälensemestern så kan du lugnt och stilla bara leverera ett ”Slap dog of mand” och precis bara göra det du har lust med.

Ola Sjösten, chefredaktör