Den djupa sagoskogen

Nu spelas det äntligen musikal igen i Glassalen på Tivoli. Into The Woods av Stephen Sondheim och James Lapine hade en förtrollande premiär fredagen den 18 mars och vi var så klart där. 

På scenen rör sig en symfoni av sagofigurer vi så väl känner igen; Rödluvan, Askungen, Jack – han med bönstjälken, Rapunzel med flera. Det är en färgsprakande historia med människor och djur som råkar ut för allt möjligt i den stora, djupa och mycket magiska skogen. För att hjälpa till att hålla ordning på alla turer finns Berättaren. Han vet allt och berättar det han vill. 

Historien börjar med att bagaren och han fru önskar sig ett barn. Det visar sig att huset de bor i är förhäxat och för att förtrollningen ska släppa måste de hitta fyra saker i den stora djupa skogen. De som har de saker som Bagaren och hans fru behöver får sina historier invävda i sagan. 

Bagaren och hans fru ger sig ut på jakt efter de fyra sakerna. De får känna på glädje, frustration, sorg, rädsla och förvirring på sin väg. Så är det också för Rödluvan, Jack och hans mor, Häxan och alla de andra som är inblandade. Hur historien slutar för dem ska vi inte berätta men att sagor i alla tider funnits för att hjälpa oss att hantera livet framgår tydligt också här. Det känns väldigt bra. 

Så mycket är så bra. Musikerna spelar skickligt på i sina roliga kostymer. Dirigenten sitter lugnt och får ut allt som går ur noterna under de lite annorlunda förutsättningarna. Det är många skådespelare som är med och barn spelar Askungens fåglar. Eftersom det är nära till scenen är vi väldigt imponerade över hur väl det utnyttjats och att artisterna inte håller igen alls. Fullt minspel och fantastisk sång rakt igenom. Då är det också glädjande att kostymören verkligen utnyttjat hela färgskalan och gjort festliga, vackra och helt rätta kostymer. 

Ja, för att säga det helt kort – gå och se den! 

Into The Woods, t o m 23 april, Glassalen, Tivoli, Köpenhamn, intothewoods.dk Från 7 år. På danska. 

Stjarnor 5st

Berättaren – Stig Rossen
Häxan – Julie Steincke
Bagaren – Christian Lund
Bagarens fru – Silke Biranell
Askungen – Maria Wichmann
Jack – Mikkel Moltke Hvilsom
Vargen, Askungens prins – Joachim Knop
Rapunzels prins, Varg 2 – Henrik Launbjerg
Rödluvan – Sofie Kronborg
Rapunzel – Sandra Elsfort
Mormor – Hanne Uldal
Jacks mor – Sara Gadborg
Askungens far, Hovmarskalk – Mikkel Vadsholt
Askungens styvmor – Anne Suppli

Florinda – Astrid Højgård Lundgreen
Lucinda – Caroline Gustafsson
Mjölkvit – Eric Hallengren
Askungens mor, rosa hjälpreda – Thea Boel Gjerum
Rosa hjälpreda – Helmer Solberg
Regissör – Peter Langdal
Scenograf – Benjamin la Cour
Dirigent – Mikkel Gomard
Koreograf – Peter Friis
Ljuddesign – Caspar Ravn
Ljusdesign – Jonas Bøgh och Egil Barclay Høgenni Hansen
Kostymdesign – Karin Betz
Mask- och perukdesign – Camilla Kreutzmann
Regiassistent – Cathrine Kronborg Tøt
Scenografiassistent – Nevena Prodanovic
Översättning – Mads Æbeløe Nielsen och Thomas Bay