Den förbannade sommaren

Nu är den förbannade sommaren här” sjöng en gång Bengt Sändh. Fast jag vet inte om sommaren är så “förbannad” ändå. Det är liksom som om svensken i gemen inte nöjer sig med någon årstid. Antingen är det för varmt, för regnigt, för blåsigt, för torrt, för kallt, för snöigt och så vidare. Det är väl bara att acceptera att Sverige har något som kallas för årstider där vintern är kall och per definition innehåller snö, våren är nyckfull med ömsom värmebölja eller kyla, sommaren kan vara underbart varm eller dödstråkigt regnig och hösten är ju som den är, eller hur.

Varför klagar man på vädret? Svensken använder vädret som ett perfekt kallsnacksämne. Precis som frågan “och bilen går bra?” så är det ett perfekt ämne för att börja en konversation med okända personer. Lite som en trevare, underförstått “vill du prata med mig eller inte”. I alla fall enligt en bok jag läste för ett tag sedan där författaren påtalade språkets underförstådda betydelse. En väldigt intressant bok som kan rekommenderas. Här benar man ut de generella frasernas betydelse. T ex om man inleder ett samtal med en ny bekantskap med frågan “och bilen går bra?”. Egentligen är varken avsändaren eller mottagaren intresserade av om bilen går bra eller ej utan den ska höras som en ivägslängd trevare för att kolla om mottagaren är intresserad av att prata med avsändaren eller ej. Likaså “vilket väder vi har”. Varken avsändaren eller mottagaren är över sig intresserade av den senaste tidens meteorologiska fenomen, utan det är bara en hygglig och helt ofarlig verbal handskakning.

I många andra kulturer finns också detta. I Kina så är det vanligt att man bland vänner frågar om man har matat hästen. Väl medveten om att inte någon av de båda parterna vare sig äger en häst eller är intresserad av hästar så blir det den naturliga “ice breakern” mellan två för varandra okända personer. Skulle dock en av parterna äga en häst så svarar man ändå inte på frågan direkt utan skickar tillbaka hästutfodringsfrågan med ett lika, till intet förpliktigande svar, “har du klappat din mamma?” Är man inte insatt i detta blir man kanske lite nervös och känner att man måste svara på den ställda frågan. Vilket frågeställaren inte förväntat sig och blir då minst lika nervös för att man inte hade förväntat sig ett svar på den direkta frågan. Och så fortsätter det.

I Mellanöstern kallpratar man aldrig om vädret. Anledningen är nog kanske den att i avsaknad av årstidsväxlingar så ger det inget utrymme för variationer och personliga reflektioner. För i Mellanöstern är det bara varmt eller jättevarmt. Och skulle det regna några timmar en dag så anses det som en välsignelse och skulle temperaturen sjunka under 25 grader så noteras det men inget att inleda någon längre analys om. På det hela taget så kallpratar man inte och gör man det så är det om familjen.

Så, ni som semestrar i Sverige, njut av den svenska sommaren hur den än blir. Varm eller kall, regnig eller blåsig, lång eller kort för ingen annat land kan erbjuda dig den underbara svenska sommaren.

Ola Sjösten, Chefredaktör