Deo eller odör

Vi befinner oss i den varma delen av de svenska årstiderna. Sol, bad och avkoppling står på programmet för de flesta. Att ligga skönt tillbakalutad på en solstol vid havet, poolen eller vid någon vacker insjö är mångas dröm så här års. Även om det inte är riktigt varmt så skall man ändå blotta sin lekamen för de solstrålar som letar sig igenom stackmolnen. För den mest inbitne soldyrkaren så kan 12 grader vara skäl nog att bege sig till stranden för ett iskallt dopp. Kanske inte riktigt min idé om hur en lagom varm dag skall spenderas.

Förra sommaren var ju rekordvarm med temperaturer runt 30 grader i flera veckor. Fläktar och mobila luftkonditionerare sålde slut på byggvarumarknader och bensinstationer. De som hade fläktar som inte användes gjorde sig en smärre förmögenhet när de annonserades ut på Blocket. En del njöt av värmen, andra klagade på att “hur kunde det bli så här varmt” och “räcker det inte nu”. Hur var det nu; alla klagar på vädret men ingen gör något åt det, sa Charles Dudley Warner, amerikansk advokat och korrespondent redan i slutet av 1800-talet. 

Om man dristar sig till att anamma flockmentaliteten och bege sig till den allmänna badstranden så får man vara beredd på att doften av sololjor och krämer ligger tung över dynorna. Lägg därtill de som dragit med sig sin ljudanläggning och sprider ljudföroreningar kring sig. Själv håller jag mig på min kant och deltar inte i dessa övningar utan mera betraktar det på ett respektabelt och riskfritt avstånd.

När jag befinner mig utomlands så är det för det mesta i arbetet. Då ges det aldrig tid till soldyrkan vid poolen eller stranden. Solen och värmen får man ändå när man rör sig mellan olika affärsmöten. Både i Mellanöstern och Sydostasien är det minst 30 grader i skuggan året om vilket för en nordbo upplevs som rena värmeböljan. När man åtnjutit några timmar i ett perfekt luftkonditionerat konferensrum så är det ut igen i den obönhörliga hettan på väg till nästa möte. Fram på eftermiddagen så har skjortan och kavajen antagit nya former och den en gång så välstrukna skjortan sitter som ett välspänt trumskinn på överkroppen eftersom den redan innan lunch var genomblöt av svett. Tanken på att rulla på deodorant över hela kroppen för att undvika både perspirering och odör slår en.

Så låt oss vara tacksamma för att den svenska sommaren innebär vissa temperaturväxlingar till vår fördel. En mulen dag är inte en förlorad dag utan en dag för andra aktiviteter än strandliv och poolhäng.

Bild: Jill Wellington, Pixabay