Exklusiv intervju – Christina Piper

Nådiga Fru Grevinnan, Riksrådinnan och Överstemarskalkinnan Christina Piper har låtit oss intervjua, helt exklusivt, kring det hårda arbete som krävs med en så omfattande affärsverksamhet med fastigheter och markområden som Nådiga Fru Grevinnan driver under första halvan av detta sjuttonde århundrade.

Porträtt av Christina Piper

Er make befinner sig på fälttåg i konungens armé och ägorna behöver tas om hand. Till detta krävs en självständig slottsfru som er själv. Hur är det att dagligen handskas med de som arbetar här? 
–Naturligtvis kräver det sin kvinna. Vid sidan av vårt innehav av mark och skog, har vi även stora affärsintressen som måste utvecklas och ledas. Men jag undanber mig epitet ”slottsfru”, jag är dotter till Olof Hansson Törne och Margareta Andersen, båda framgångsrika affärsmän – och jag är själv först och främst företagsledare för en omfattande affärsverksamhet. 

Nådiga Fru Grevinnan har med stark och varsam hand drivit sina egendomar. Vad tycks vara det mest givande att lägga sin kraft på?
–Långsiktighet i affärsverksamhet är A och O; förvärvandet av mark och skog ger den nödvändiga stabiliteten för det som intresserar mig mest, och det är att satsa på något nytt. Just nu har jag ögonen på Alunbruket i Andrarum. Jag förutspår att det kommer att bli min största – och mest riskabla – satsning i framtiden.

Nådiga Fru Grevinnan är ju berömd för sina vackra slott och trädgårdar. Våra läsare vill säkert veta mer om det stora intresset för byggnation och trädgårdsanläggning. Hur började det?
–Jag växte upp och har fortfarande mitt högkvarter i Gamla stan i Stockholm. Där är förfärligt smutsigt och trångt, allehanda sjukdomar frodas i avfallet som hopar sig i gränderna. Min oas i Stockholm blev trädgårdarna som vi anlade på Kungsholmen, en underbart fristad där vi kan njuta av vackra prydnadsträdgårdar och som även försörjer oss med allt vi behöver av grönt till hushållet. Där började mitt trädgårdsintresse.

Vad har Nådiga Fru Grevinnan i tankarna inför framtiden?
–Varje dag ber jag att kriget snart måtte ta slut och min käre make kommer hem välbehållen till mig och våra barn. De yngsta har aldrig träffat honom. 

Guider på Christinehof slott

Vi tackar ödmjukast för Nådiga Fru Grevinnans tålamod med våra enkla frågor och önskar all framgång i driften och affärerna. Nådiga Fru Grevinnan, Riksrådinnan och Överstemarskalkinnan Christina Pipers personal visar och berättar vid utvalda tillfällen på slottet Christinehof hela sommaren.

Bild: Mia Gröndahl