Fars i det gröna

Sommarens lustspel på anrika Fredriksdals friluftsteater är den klassiska farsen “Fars lilla tös”, en klassiker som spelats tidigare med Nils Poppe i huvudrollen. Denna gången i Anders Aldgårds regi och i bearbetning av Sven Melander och Mikael Neumann.

Som vanligt har Eva Rydberg lyckats samla en lång rad Fredriksdalsveteraner men också ett par nykomlingar som tillsammans skapar ett glatt gäng som lyfter den ganska förutsägbara handlingen till nya höjder.

I år firas en lång rad jubileer på Fredriksdal. Eva firar sin 25:e uppsättning på teatern som hon tog över efter Nils Poppe, samtidigt som hon firar 60 år på scen och 75 år på livets scen. Dessa jubileer till trots, märks ingen ålderströtthet utan snarare ett energiskt firande med alla ingredienser på plats för en fantastisk farssommar på den vackra teatern.

Handlingen går i förvecklingens tecken, precis som det skall vara när det står fars på menyn. Eva själv spelar Matilda Cederstam, en överstinna med dolda talanger och med artros när det passar. Fredrik Dolk, en annan Fredriksdalsveteran, spelar hennes fyrkantige make till överste. Anders “Ankan” Johansson, som debuterar på Fredriksdal, spelar den mycket förvirrade professorn Waldemar Palm. Sedan är rollistan befolkad av idel ädel Rydberg som Kalle Rydberg och hans syster Birgitta samt hennes man Robert. För att lägga tjockt med grädde på farstårtan så har man kallat in Mia Poppe och Anna Norberg som adderar till stjärnglansen i den välmeriterade ensemblen.

Anders Johansson spelar förtjänstfullt den tankspridde professorn och med hans gängliga kropp och plastik fulländar han sin roll. Robert Rydberg gestaltar betjänten Herman som inget vet eller sett men ändå har koll på allt. Anna Norbergs roll som den ekivoka författarinnan, under pseudonym, sår förvirring och lust hos samtliga inblandade. Eva Rydberg och Fredrik Dolks karaktärer skapar både balans och oreda i de komplicerade familjeförhållandena. Men den som absolut står ut som den naturkraft och yrväder Amanda Propp från Tomelilla är, är Birgitta Rydberg. Hennes insats är uppfriskande och makalöst bra. Birgitta har tagit ett stort kliv framåt på scenen och får spela ut hela sitt register som komedienne, dansare och sångerska. En gedigen insats med det där lilla extra. Och när hon tillsammans med Eva spelar de två tyska författarinnorna kan man klart se att successionen är säkrad för lång tid. Mor och dotter i ett underbart nummer som inte låter sig beskrivas utan bara måste ses på plats.

Sammanfattningsvis är ett besök på Frediksdalsteatern i sommar bara ett måste ifall man vill uppleva en riktigt rolig och genuin fars då “Fars lilla tös” är en riktigt kul föreställning med alla ingredienserna till en fantastisk kväll.

 

 

I rollerna:

Kabarésångerskan Amanda Propp – Birgitta Rydberg
Emilie Palm – Mia Poppe
Matematikprofessor Waldemar Palm – Anders ”Ankan” Johansson
Betjänten Herman – Robert Rydberg
Överste Rutger Cederstam – Fredrik Dolk
Hans hustru Matilda – Eva Rydberg
Författarinnan Hilma Bengtsson – Anna Norberg
Advokaten Wall – Kalle Rydberg

Foto: Mikael Lindell Bohlin