Från gult till guld

–Hur länge har du varit i tidningsbranschen? frågade grönsakshandlaren mig härom dagen.
–Det vet jag inte, blev svaret.

Dock fick det mig att tänka till och börja räkna. Perspektivet svindlar. När jag tog de första stegen innanför Sydsvenska Dagbladets dörrar fanns inte mobiltelefoner, internet och knappt datorer. Att få kontakt med någon på andra sidan Öresund var ett helt företag för att inte nämna hur utomordentligt svårt det var att kommunicera med någon korrespondent eller fotograf i Polen, USA eller Asien. Idag slänger vi iväg e-post, SMS och WhatsApp bara sådär på en höft och vips kommer det ett svar. Olof Palme hade precis förlorat valet och Thorbjörn Fälldin var statsminister med Gösta Bohman som budgetminister. Det politiska etablissemanget var i gungning efter valförlusten och kärnkraften och u-båtar från främmande makt gav koalitionsregeringen mer än lovligt mycket huvudbry.

1993 gick så startskottet på vad som idag är Det Händer. På den tiden tillverkades tidningen på en kopiator på Ystad kommuns kansli och den fyrsidiga A5an trycktes ut på gult kopieringspapper, givetvis i svart/vitt. Jag tror att pappersvalet nog föll sig så eftersom det var billigare än vanligt vitt kopieringspapper. Billigt skulle det vara. Snabbt myntades uttrycket ”Det senapsgula föreningsbladet” till redaktörens förtvivlan och till allmän muntration. Sedan levde denna publikation under 24 år och blev bättre med tiden. Redaktörer kom och gick, nya ägare tog över och konkurrenter kom och gick. Själv lämnade jag redaktörsstolen 2001 och startade Det Händer. Idag dryga 15 år senare står Det Händer ensam kvar på den skånska marknaden. Det har varit ett kämpande men vi lyckades.

Idag finns Det Händer-konceptet inte bara i Skåne/Köpenhamn utan även i Dubai och Singapore och nyligen fick vi mottaga ett mycket fint pris för det bästa magasinet i Singapore. I samma tävling ingick Vouge, Rolling Stone, Tatler, Cosmopolitan m fl. Och här kommer vi, från Skåne och visar att vi kan, vill och törs. Givetvis är vi fantastisk glada att äntligen kunna lägga det gamla epitetet bakom oss och vistas i magasinsvärldens finrum även om jag framhärdar i att senap gör sig bäst på LunnaMelle.

Ola Sjösten chefredaktör

 

Bild: Pixabay