Glad, gladare gladaste änkan i stan

Äntligen! Nu öppnar Nöjesteatern sin salong för nöjestörstande besökare och givetvis ligger Julius Malmström i framkant. Man öppnar med den klassiska operetten “Glada Änkan” med en färgsprakande och sprudlande ensemble bestående av Sveriges bästa operettartister på tiljorna.

Förra året fyllde Nöjesteatern hela 80 år men av kända anledningar så fick tyvärr stolsraderna stå tomma. Detta kompenseras med råge med denna fina och underhållande klassiker ur operetternas guldgruva. Redan 1905 hade operetten premiär i Wien och har sedan dess blivit en riktig klassiker. 

Ensemblen består av bl a Frida Engström, Thomas Järvheden, Lars Åke Babsan Wilhelmsson, Hans Josefsson, Sofie Lindberg, Anders Aldgård, Elin Skorup, Dominique W Embretson, Björn Forsberg och med hela  Schloss Schönbrunn Orchester från Wien i det imaginära orkesterdiket. Man har helt enkelt låtit spela in musiken på plats för att sedan återskapa den magiska stämningen på Nöjesteatern. Ett genidrag av Julius Malmström, givetvis.

Föreställningen börjar lite trevande som om det skulle finnas lite rost i de annars så välsmorda operettgängorna. Men efter 18 månaders frånvaro från scen och salong så är det förlåtligt och något som snabbt rättades till redan halvvägs in i första akten. Samspelet mellan Frida Engström (Hanna Glawari) och Tomas Järvheden (Greve Danilo) är en underbar pardans i operettens högre skola där de excellerar. Det är i och för sig inte några större dramaturgiska utspel men det är ju inte meningen heller.

För kostymdesignen står Lars Åke Wilhelmsson och han har verkligen använt hela paletten när det kommer till färg och form. Underbart att se en sådan livlig och sprakande kostym som verkligen passar in i sammanhanget, det flamboyanta sekelskiftets Paris. Han bidrar också med kanske kvällens mest oväntade utflykt bland publiken. Ett roligt inslag med både charm och finess.

Sammantaget är “Glada Änkan” en föreställning som är skapad för att hylla teaterns kraft i en prövande tid. Att låta Nöjesteatern öppna igen med “Glada Änkan” på scen är precis vad vi kan önska oss som publik. Man har helt enkelt skapat den bästa återhämtningskuren för både Nöjesteatern och publiken. En fullpoängare som kommer att dra fulla salonger och en glad publik.

Glada Änkan, 25 september-12 december 2021, Nöjesteatern, Malmö

Läs mer: www.gladaankan.com www.nojesteatern.se www.juliusproduction.se