Höstens flotta musikal

Premiären för höstens heta musikal “Grease” gick av stapeln på Nöjesteatern i Malmö den 3 oktober. Det är 41 år sedan filmen med samma namn hade premiär med John Travolta som Danny och Olivia Newton-John som Sandy.

Nöjesteaterns uppsättning av den legendariska musikalen frontar en lång rad unga talanger. De flesta har redan hunnit skaffat sig en gedigen erfarenhet inom musikalernas värld som t ex Anton Hagman, som spelar Danny, och Caroline Johansson Kuhmunen, som spelar Sandy. Rektor Lynch spelas av Lotta Engberg som nog inte behöver någon närmare presentation. Detta är dock hennes premiär inom musikalernas värld på Nöjesteatern.

Det är med ett härligt medryckande tempo som musikalen inleds för att sedan stegras till finalen som är ett bombastiskt glansnummer av musik och dans. Genomgående är det uppfriskande och spännande att se hur Nöjesteatern lyckats casta rätt personer till rollerna. För det kan inte ha varit lätt att hitta kompetenta yngre artister som kan ikläda sig Travoltas och Newton-Johns legendariska karaktärer från filmen. Det kräver en stor portion mod och tilltro till sin och ensemblens förmåga att lyfta karaktärerna till sina egna höjder och inte falla för att enkelt plagiera föregångarna. Detta har samtliga i ensemblen lyckats med och det är härligt och uppfriskande att se. Det är minst sagt befriande att man inte besatt rollerna med äldre artister som skall försöka spela ungdomar. Vid några få tillfällen kunde man skönja en del brister men absolut inget som stör och som mer än väl uppvägs av artisternas pigga och hungriga utspel.

Sammantaget så är “Grease” på Nöjesteatern i Malmö ett artistiskt fyrverkeri som glädjer publiken och lyser upp i höstmörkret. På det hela taget en välsmord ensemble och föreställning av högsta klass.  

Foto: Cesare Righetti