Intervju med Eric Gadd

OMG – på riktigt!

Han är Sveriges mesta soulartist med ett sväng som fortplantat sig bland publiken under 30 år. Soulen vibrerar i hans texter och musik och äntligen ger han utlopp för hela registret i en krogshow som genererat mängder av partyglada utrop av krititker, artister och publik. Det Händer fick en intervju trots pågående repetitioner och förberedelser inför turnéstarten i Helsingborg.

Under 30 år är det så många som har följt dig och din musik, glatts åt dina framgångar, spelat dina låtar på sina fester och kommit på dina konserter. Inte konstigt att det finns material och publikunderlag för en krogshow. Vad fick dig att äntligen ta beslutet om att göra en?
Jag har funderat på det de senaste fem åren eller så. Flera artister de senaste åren, t ex Orup och BKO, och deras shower har öppnat upp för att skapa med en estetik som passar mig bättre. En sorts glorifierad konsert, en fest som kommer närmare en konsertupplevelse men ändå är en show som får publiken att vilja dansa sig genom kvällen.

OMG med Eric Gadd. Foto Mats Bäcker

Eric Gadd turné med supersoulshowen OMG. Foto Mats Bäcker

Bandet du har med dig är fantastiskt. Hur har du en gång fått upp ögonen för dom?
Jag har känt några sen många år tillbaka; gitarristen Calle von Schoenberg och jag ”go way back”. Jag har jobbat med flera av dem och känt till de andra som är med. Emanuel Norrby och jag plockade ihop bandet tillsammans. Det är spännande att få den blandningen av andra musiker och artister, det skapar en dynamik och utveckling och just den här gången har det blivit ett jättebra gäng från början.

Nu är väldigt många glada att du tar din krogshow på turné. Berätta om hur du tog beslutet att turnera.
Det gick så bra på Hamburger Börs med showen vi har skapat. Varje kväll kändes rolig och publiken tyckte det var jättebra. Så tidigt började vi fundera på hur vi skulle kunna ta med den ut i landet; det är roligt att röra på sig. Skulle vi stanna på ett ställe en längre tid eller skulle vi åka till flera ställen. Nu blir det faktiskt lite av båda.


Kan du tänka dig att förlänga turnén?
Det är inte omöjligt att vi funderar på en fortsättning i framtiden om det går bra. Jag får helt enkelt återkomma om det i så fall.

Du har så många låtar att välja mellan. Berätta om hur du valde låtarna till den här turnén.
Det gick väldigt enkelt att välja låtar till showen. Det gjorde jag tillsammans med Emanuel Norrby och Linda Hansson, koreografi och regi, och vi hade väldigt lätt att se hur de passade in i idén. Låtlistan förändras inte till turnén eftersom den blev så lyckad från början.

Finns det låtar som har arrangerats om till showen?
Många av låtarna har utvecklats och förändrats genom åren redan. Några har jag ändrat tillbaka mer mot originalet när jag har jobbat med showen. Det har känts som om det jag skrev först ändå nog var bättre. När det är mer likt originalet så väcker det också andra, och ibland fler, känslor hos publiken när de låter mer som de gjorde från början.

Är det någon plats under turnén du ser extra mycket fram emot att komma till?
Varje plats är lika fin att komma till, det är ett nytt tillfälle att skapa en nära kontakt med publiken. Det känns lika fantastiskt varje gång.

Visst får vi se dig i sommar runt om i Sverige?
Jag kommer att göra olika konserter på mitt vanliga sätt, ibland också solo. Det blir Eric Gadd-konserter där jag också brukar berätta mer kring mina kompositioner.

 

Vid pennan Annika Sjösten

Foto Mats Bäcker

Mer information om turnén hittar du hos Blixten & Co.