Intervju med Peter Jöback

Han är en av Sveriges mest älskade underhållare och showman. Efter en lång  karriär inom både musikaler och egna föreställningar samlar han nu ihop åren som artist i en föreställning som han kallar “Med hjärtat som insats” och i en kalejdoskopisk tillbakablick placerar det i en berättelse om framgång, lycka, motgångar, kärlek, hjärtesorg och passion. Magasinet Det Händer fick en exklusiv intervju med Peter Jöback.

Den nya showen är döpt till ”Med hjärtat som insats” och är en s k popteater.

–Ja, jag har valt att kalla showen så för att den är förlagd i ett teatralisk koncept där nutid flätas samman med tillbakablickar på musik och shower som jag gjort under mina snart 30 år som artist. Detta är något jag drömt om att få göra ganska länge och nu var det dags att skapa en show i en unik förpackning. Min gode vän Magnus Renfors och jag har länge pratat om att göra en annorlunda show med mycket visuella intryck och teatraliska anslag. Men det var inte förrän nu som alla bitarna föll på plats och tillsammans med Hans Marklund, som regisserade min show för 20 år sedan, har jag nu ett fantastiskt kreativt team och tillsammans har vi skapat en storslagen musikupplevelse. Ett unikt koncept som vi kallar popteater, helt enkelt.

Berätta mer om vad publiken kan förvänta sig.

–Showen tar sitt avstamp i en artists vånda och skräck inför finalen på sin föreställning. Han tittar tillbaka på sitt liv som entertainer och de platser och människor han mött på sin väg fram till idag. Vad har hänt och hur har vägen fram till idag varit. Framgångar och motgångar, succéer och besvikelser, kärlek och svek. Jag skulle vilja säga att min nya show är lite som en film av bröderna Cohen där man får följa med i tillbakablickar i nutid, inte nödvändigtvis i tidsordning utan där det finns en historia att berätta. Det handlar mycket om att hitta sig själv, rannsaka sig och vad som definierar mig som både person och artist. Visst har jag haft många storslagna succéer men också sorg och misslyckanden men jag har aldrig låtit motgångarna bli mina motståndare utan alltid gått vidare och tagit lärdom. Jag minns när jag träffade Tommy Körberg i början av min artistkarriär. Han klappade mig på axeln och sa “Du är riktigt bra nu men kommer att bli ännu bättre om några år”. Då förstod jag inte vad han menade men idag vet jag precis vad han ville säga. Det behövs djup och själ innan man blir en riktigt bra artist och det får man bara genom att gå igenom svåra saker, kriser och motgångar, både som artist och person. Annars blir det bara en glittrig yta utan djup.

Den nya showens fullständiga namn är ”His greatest show – med hjärtat som insats”.

–Precis, så är det. Om man inte gör det med hjärtat som insats så kan det bli ganska platt. Många utav mina favoritartister, som Frank Sinatra och Edith Piaf, gjorde sina absolut bästa plattor och shower när de genomgick svåra tider i sina liv. Sinatra gjorde sin bästa platta precis efter uppbrottet från Ava Gardner, som enligt honom var hans livs kärlek. Edith Piafs bästa plattor och uppträdanden var under de sista åren av hennes liv när hon visste hon var döende. Det kan vara till fördel att ha gått igenom sina prövningar. Jag tror att det är en fördel att ha gått igenom sina prövningar vilket kan göra det lättare att lägga ner hela sin själ och sitt hjärta i sitt artisteri. Just nu kändes det rätt för mig att samla ihop mina känslor och erfarenheter till en djärv show tonsatt med min musik genom åren. Att våga visa sig sårbar och stark samtidigt.

I tillbakablickarna besöker du olika städer som betytt mycket för dig.

–Jag har haft glädjen att få uppleva det dekadenta Berlin, romantiska Paris, magiska New York, sofistikerade London och lyxiga Las Vegas. Alla dessa städer har danat mig som artist. Vi kopplar ihop dessa städer med olika händelser till min egen musik och musikaler som jag varit med i. Mitt artisteri är brett och sträcker sig allt från klassiska crooners till musikalroller och popsångare och det flätar vi ihop på ett helt nytt sätt i min show.  

Showen har premiär den 20 september på Cirkus i Stockholm. Vad betyder valet av scen för showen?

–Vi utnyttjar hela Cirkus på ett helt nytt sätt och vi kommer inte bara att stå på den runda scenen som är specialbyggd för showen utan vi kommer lika mycket att vara ute bland publiken. Tillsammans med ett tio man starkt band och ytterligare sex dansare, akrobater, skådespelare och sångare som vi handplockat kommer vi att fylla Cirkus med en show som nog kommer att få publiken att häpna och bli hänryckt.