Jag, pappa? med Kodjo Akolor

Under året turnerar skådespelaren, programledaren, komikern, författaren och tvåbarnspappan Kodjo Akolor med ”Jag, pappa?”, en humoristisk resa in i föräldraskapet. En rolig, lite galen, vacker och tänkvärd föreställning om huvudpersonens förvandling från en vanlig dödlig till att bli pappa. Det Händer ville veta mer och fick en pratstund med Kodjo.

Hur kom det sig att du fick upp ögonen för ”Jag, pappa?” från början?

Jag hade börjat jobba tillsammans med en agentur och blev kontaktad av producenterna Karin och Bjarni Thorsson som undrade om jag var intresserad. Bjarni Thorssons manus tyckte jag var riktigt bra och genast började en massa idéer flyga runt i mitt huvud. Det visade sig att de var öppna för att låta mig jobba med manuset åt mitt mer flärdfulla håll så Baker Karim, Isabel Linander och jag har bearbetat det. Baker och jag har barn i olika åldrar och vi, tillsammans med Isabel, kom fram till att fler röster borde få plats och lyfta upp föräldraskapets berg- och dalbana.

Själv vill du verkligen vara tillsammans med dina barn. Vad blev lösningen på det?

Det går inte att vara någon annanstans i landet en månad och samtidigt hämta på dagis och göra andra familjesaker hemma. Så turnén tar hela året i anspråk nästan för jag åker iväg nån gång eller två per månad. Familjejobbet innebär både roliga och jobbiga saker och ofta gnäller man om det ena eller det andra i en show. Jag vill bjuda på en roligt beskrivande föreställning om allt som händer när man blir förälder.

Du har gjort många olika saker under din karriär – radiopratare, tv-skådespelare, stand up, tävlat i folkrace och dirigering i TV, programledare i Mello, klurig deltagare i Bäst i Test – ja, listan kan göras lång. Vilka erfarenheter har du tagit med dig in i arbetet med ”Jag, pappa?”?

2019 verkar vara året då jag testar många nya saker som dans och sång och nu, teater. Men från tidigare så är ju mitt arbete som stå upp-komiker grunden för att tycka om att göra det här; att ha en publik, att uppträda. Den långa erfarenheten från radio gör att jag kunnat arbeta med manuset på ett fritt sätt.
I folkrace-programmet var fokus viktigt och det tränade jag mycket på och kan använda nu. Att hålla en linje, att fokusera framåt. Mello-jobbet gav mig verkligen en lärdom i hur det är att kasta sig ut i det helt okända så som det är med detta; det är ju teater. Det har jag inte gjort förut.

Turnén tar dig runt i Sverige. Är det något ställe du särskilt ser fram emot den här gången?

Det är överhuvudtaget jätteroligt att komma ut i Sverige. Jag ser fram emot det varje gång oavsett om jag varit där förut eller inte. Alla humor- och stand up-turnéer har tagit mig till väldigt många ställen redan och fler lär det blir i framtiden.

 

Vi tackar för pratstunden och önskar Kodjo Akolor fortsatt trevlig resa i föräldraskapet.

 

Jag, pappa? – turné 2019

Förlagan “The Dad”, har spelats i 23 länder och på Island har den setts av över 10 procent av befolkningen.

Manus: Bjarni Thorsson
Manusbearbetning: Baker Karim, Kodjo Akolor, Isabel Linander
Regi: Baker Karim
Musik: Frank Hall
Ljus: Flamingo Produktion
Ljud: Pelle Meyer
Rekvisita: Maria Säflund
Koordinator: Magdalena Öhgren

Producent: Karin Thorsson & Bjarni Thorsson

Foto Mats Bäcker