Kraftfull pjäs om ilska

That Theatre är Köpenhamns utan jämförelse bästa engelskspråkiga dramatiska teater under ledning av den karismatiske Ian Burns. Under åren har han spelat kvalitétsteater för utsålda hus och höstens pjäs “Look Back in Anger” är ännu en kraftfull uppsättning som inte lämnar någon oberörd.

Jimmy (Søren Højen) är gift med Alison (Alex Jespersen) men han förtjänar sannerligen inte hennes kärlek. Han behandlar henne som ett sämre tjänstehjon och hon besvarar hans aggressioner med att försöka vara honom till lags och när hans raseriutbrott blir för mycket drar hon sig tillbaka och blir en känslokall individ för att skydda det lilla ego hon har kvar. Detta faller givetvis inte heller Jimmy i smaken och nya konflikter uppstår.

Deras inneboende Cliff (Peter Vinding) försöker medla och gjuta olja på de stormiga förhållandet utan någon större framgång. Den gemensamma bekanten Helena (Helle Kristiansen) försöker också skydda Alison vilket i förlängningen leder till ytterligare komplikationer. När Alisons far, Colonel Redfern (Ian Burns), kommer för att hämta sin dotter tar historien en oväntad vändning som till slut leder fram till en extremt emotionell upplösning av detta triangeldrama.

Det är en stark upplevelse man blir serverad på scen när dramat utspelas och de har verkligen inte sparat på krutet. Det går inte att bara sitta och låta sig underhållas utan i god That Theatre-anda sugs publiken in i handlingen och man berörs av det fysiska utspelet och budskapet. Inget tingel-tangel eller bensprattel, här är det på riktigt och påtagligt.

Slutscenen är otroligt dramatisk och lämnar ingen oberörd. Jimmys oavbrutet pågående utfall mot Alison överträffas bara av Alisons känslomässiga utspel i de sista skälvande minuterna. Alison, i Alex Jespersens tolkning, får tiden att stå still. Inga stora utsvävande utspel, hon kan verkligen konsten att beröra stort i det lilla.

Helle Kristiansen och Ian Burns levererar också väldigt bra rollprestationer. Helle kan med ett höjt ögonbryn förgöra den mest giftiga kommentar från Jimmy. Ian kan som ingen annan få den brittiska aristokratin att framstå precis så känslokall och rationell som pjäsen kräver. 

“Look Back in Anger” är ett mästerverk av mångbottnat raseri där man försöker göra upp med sitt förflutna genom att förgöra andra. Aktuellt då och lika aktuellt idag.