Matilda the musical

Det är nordenpremiär för succémusikalen Matilda, baserad på en berömd barnbok av Roald Dahl. Här är barnen hjältar i berättelsen som slår ett slag för kunskapens makt över dumhet. 

Matilda (spelad av Matilda Gross på premiären) är en väldigt intelligent flicka som älskar böcker. Hon bokstavligen slukar böcker. Hennes föräldrar, som älskar att se på TV, tycker hon är konstig. De tycker mest att hon är i vägen. Någon som uppskattar Matilda är bibliotekarien mrs Phelps och hon lyssnar mer än gärna på hennes sagor. När Matilda börjar skolan får hon ytterligare en vuxen vän i den snälla skolfröken, miss Honey. I skolan finns tyvärr även den elaka och skrämmande rektorn miss Trunchbull som har skolan i ett järngrepp och plågar barnen så mycket hon kan. När Matilda konfronteras med orättvisa efter orättvisa bestämmer hon sig för att lära de vuxna en läxa och i samma veva upptäcker hon sina övernaturliga krafter.

Man kan inte annat än bli imponerad av barnens prestation. Om det fanns premiärnerver så syntes de i alla fall inte till på scen. Den vuxna ensemblens insats är också lysande. David Lundqvist spelar den storbystade och skräckninjagade miss Trunchbull. Åsa Fång gör Matildas mamma, den fåfänga och korkade fru Wormwood som bara är intresserad av sig själv och sin danspartner – den plastiska Rudolpho (Oscar Pierrou Lindén). Mickael Jansson är övertygande i sin roll som herr Wormwood, en lurendrejare till bilhandlare som trakasserar sin dotter för hennes bokintresse.

Det är en fartfylld musikal med medryckande musik, klipska sångtexter och mycket humor. Tim Minchins musik växlar elegant mellan solosånger och skoluniformerade ensemblenummer och det skapar en fin balans i skildringen. Scenografen Palle Steen Christensens scenbild formar en sagostämning med böcker i travar och i olika storlek. Vissa kulisser är som pop-up böcker, där skådespelarna vänder blad för att byta rum. Effektfullt är även den spökskrivande kritan i andra akten. Det finns även några andra publikfriande effekter utan att avslöja för mycket.

[URIS id=6508]

2011 var det premiär för Matilda the musical i West End, London. Den gjorde succé och priser har rent av regnat över musikalen. Malmö Operas uppsättning är den första icke-engelsk-språkiga Matilda the Musical. Samma datum och tid är det även premiär på musikalen i Reykjavik, Island – men tidsskillnaden är en timma till Malmö Operas fördel.

Barnen i uppsättningen har stora roller i den här musikalen och de är indelade i olika lag för att alternera rollerna. Alla barnen har gått i ”Matildaskolan”, ett samarbete med Malmö Kulturskola, i ett år för att förberedas inför föreställningarna. Det märks att de har jobbat hårt, de är helt fantastiska i sina roller och framför sång- och dansnumren med bravur.

Det är en fantastisk kväll med en otroligt engagerad och entusiastisk publik. När barnen firar sin frihet i numret ”Upprorsungar” med stampande fötter och rebelliska gester kan inte publiken låta bli att klappa takten och jublet stiger när karaktären Bruce (Joel Yebio) stiger in i mitten och utan minsta tvekan sätter varenda ton i sitt ylande som en gossopran.

Matilda spelas t o m 2 juni på Malmö Opera

UPPHOVSPERSONER

Musik: Tim Minchin
Libretto: Tim Minchin & Dennis Kelly

PRODUKTIONSTEAM

Svensk översättning: Jonas Forssell
Dirigent: Joakim Hallin
Regi: Elisabeth Linton
Scenografi: Palle Christensen
Kostym: Astrid Lynge Ottosen
Ljuddesign: Avgoustos Psillas
Ljus: Ulrik Gad
Koreografi: Miles Hoare

Foto: Malin Arnesson