Radikal Optimist på turné

Komikern Anders Jansson är ute på turné med sin nya show ”Radikal optimist”. Anders, känd från TV-succén ”HippHipp” och andra komiska sammanhang, besitter ett batteri av roliga infall, minspel och karaktärer som publiken snabbt känner igen. I den nya showen blandas vardagens prövningar med anekdoter från hans uppväxt med sin finska mamma som med sin hårdkokta men kärleksfulla uppfostran skapat många roliga situationer som Anders gärna berättar om.

-mister
Det skämtas om och med olika tidsepoker som drabbat honom på olika sätt, både lekamligen och socialt. Hans intressen och nördigheter är en alldeles utmärkt bas för humor och komik och den måste i sig upplevas. Anders är en mästare på att skruva till det på ett sätt som inte känns som om han upprepar vad alla andra komiker gör. Att berätta skillnaden på olika -mister kan kännas igen som en start på kvällens humorresa i olika nörderier i hans eget liv och andras.

Foto: Nils Bergendal

Anders Jansson, Radikal Optimist. Foto: Nils Bergendal

Nudister och Treo Comp
Dock saknas en röd tråd i föreställningen. Det är många lösryckta berättelser som blir hängande. Historier om tyska nudister som invaderar hans  sommarnöje är i och för sig roligt men handlar lite för mycket om tyska genitalier och kroppskonstitutioner än vad man kan önska en tisdagkväll. Det blir liksom lite mycket lösryckt buskis. Sedan byter han fokus och berättar om sin uppväxt med sina syskon och sin finska mamma eller om sina erfarenheter med Treo Comp. Roligt, javisst, men det hänger inte ihop. Varför föreställningen döpts till ”Radikal optimist” är okänt då den varken är speciellt radikal och bara i vissa stycken optimistisk.

Röda tråden
Det är synd att man inte jobbat mer med manuset för att få ett djupare sammanhang och helhet. Man kanske kan betrakta föreställningen som en stand up-show och som sådan är den vid många tillfällen jätterolig. Eller så är det en reflekterande retrospektivföreställning men då krävs en rödare tråd. Det är liksom varken eller vilket blir osammanhängande och delvis förvirrande. Janssons febrila vankande av och an på scen ger ett nervöst och ofokuserat intryck.

Anders Jansson är en mästare på timing och hans infall och instick är kirurgiskt exakta vilket resulterar i en skrattande salong och applåder gång efter annan. Hade man lagt ner mer tid på att arbeta igenom materialet hade det varit en verkligt rolig kväll för så skicklig är han. Nu blir det mer av  ”jaha, jasså” också.

 

Foto: Nils Bergendal