Riktigt Crazy Brexit

Så var det dags igen för årets skrattfest i Glassalen på Tivoli när Vivienne McGee och hennes galna gäng drar in och spelar “The Three Brexiteers”. Läget i världen kunde inte vara mer tacksamt för Vivienne att skärskåda och sålunda driva med de olika företeelser som just nu är aktuella. Sällan har omvärlden varit mer befolkad av enfaldiga beslutsfattare och processer som egentligen ingen förstår och här tänker man först och främst på den politiska cirkusen i Storbritannien och deras vånda över om man skall stanna i eller lämna EU. Man lockas allt som oftast att tänka på Hamlets klassiska, om än omskrivna, oneliner “att vara eller inte vara, det får vara”.

Crazy Christmas Cabaret är inne på sin 37e säsong av tokerier och muntra upptåg och det är ett väl sammansvetsat gäng av engelskspråkiga skådespelare och underhållare vilket märks, på ett positivt sätt. Man känner varandra utan och innan och alla bidrar med sin unika timing och karaktär som skapar en fantastiskt rolig atmosfär. Och med alla de givna upptågen där publiken, mer eller mindre frivilligt, blandas in i handlingen är ett unikt och roligt koncept. När ingen går säker för Viviennes glada gäng så skapas en uppsluppen förväntan och pirrande spänning mellan scenen och salongen.

Men hur skall man kunna göra Brexit till underhållning utan att bli långrandig eller alltför tråkigt saklig? Jo, man förlägger handlingen till 1600-talet och med lika delar “De tre musketörerna” och dagsaktuella händelser så vävs en historia om hur Brexit skall genomföras med hjälp av tre musketörer, en tvillingsyster till drottningen, en smått förvirrad Boris Johnson, en hjälplös Theresa May och så givetvis den oefterliknerlige Captain Bent von Helsenor som har lösningen på alla frågor. Icke heller att förglömma den voluminösa manslukerskan Dame Babette BoumBoum.

Premiärkvällens publik i den fullsatta Glassalen på Tivoli fick många roliga stunder levererade på ett pärlband och publiken, många av dem stammisar på Crazy Christmas Cabaret, lever med och deltar villigt i alla upptåg och utspel. Man förväntas delta och på givna ställen ropa “Hooray” eller “Booo” vilket nästan är ett måste för att föra handlingen vidare.

Det är bara att buga och bocka för ännu en fantastiskt rolig Crazy Christmas Cabaret. Oväntad, inkluderande och smart underhållning när den är som bäst.

Foto: Thomas Petri