Snödrottningen

Snödrottningen älskar frusna hjärtan och nu har hon fått ögonen på två förälskade som möts på taken i Staden. Hon får den unge mannens hjärta att börja svalna av hennes kylande skärvor. Han slutar bry sig om sin flickvän och människorna runt omkring sig och ger sig av.
Den unga kvinnan kan inte förstå varför han blivit så avståndstagande och varför han försvinner. Hon kan inte tro att det är hans egna vilja. Hon tror på deras kärlek och det de haft tillsammans när de mötts på taken.
Hon har en ros han givit henne och med den i handen ger hon sig ut för att söka reda på honom och rädda hans hjärta från att bli is.
Det hela blir ett äventyr med både farliga och dråpliga möten.

Det är fantastiskt med balett, med klassisk balett. Det är helt underbart att uppleva balett med inslag av moderna steg och figurer från konståkning.
Drottning Margrethe har gjort att mycket genomtänkt arbete med scenografi och kostym. En så stor scen kräver att kostymerna lyfter fram dansen och historien från bakgrunden och det är lyckat.
Själva bakgrunden lever med bilder och målningar och en Snödrottning som reser sig högt över dansarna.
Musiken förstärker både dansare och berättelsen på ett sätt som skapar uppmärksamhet. Det märks i foajén och pratet i pausen och efteråt. Vitt skilda meningar och diskussion om hela berättelsen.
Det känns inte som en saga utan som en berättelse som är vacker, stundtals rolig och tänkvärd.
Som alla H. C. Andersens sagor kan de berättas på många sätt och var och en lägger till en dimension eller en tanke som byggs in i berättelsen. Vi tycker det är mycket tydligt att Gerda är en bild av alla unga människor som av sin övertygelse drivs ut på äventyr i livet.

Visst ska den ses. Det är en upplevelse under Jul i Tivoli.
En stor applåd till alla medverkande som gav oss en fantastisk premiär – en fröjd att se.

Jennifer Wagstaffe som Kråkkvinna och Laurie Nielsen som Gerda
tillsammans med tre Kråkkarlar.

Foto: Per Morten Abrahamsen

Snedronningen t o m den 29 december på Tivolis Koncertsal.
Yuri Possokhov// Koreograf
H.M. Dronningen // Scenografi & kostumer
Oh Land // Musik
Camilla Hübbe // Libretto
Peter Bo Bendixen // Ballet chef