Stjärnorna på Österlen

Det Händer har följt Jazz under Stjärnorna, fr o m i år Musik under Stjärnorna, i Brantevik under många år. Redaktionen har förundrats över att en fotbollsplan med ett lastbilsflak kan locka artister från Sveriges grädda av musiker år efter år. Något är det med ljuset, sommaren och atmosfären i Brantevik som lockar.

I år kommer publiken till ett 30-årsjubileum som sätter guldkant på alla närvarandes tillvaro och vi pratade med en av alla stjärnsjälar som gör det hela möjligt – Britt-Marie Norelius, digitalredaktör och pressansvarig.

Vi har hört att du verkligen är en stjärnsjäl och ambassadör för Musik under Stjärnorna. Berätta mer om varför det kommit att bli så.  

–För 13 år sedan flyttade min man och jag till Österlen och jag ville lära känna min nya bygd så bra och så fort som möjligt. Då hette det Jazz under Stjärnorna Brantevik och vi blev betagna av den välkomnande och avslappnade atmosfären och alla toppartister i den lilla byn. Jag har varit frilansjournalist och har en ådra som sporrar mig att vilja veta mer om hur det blivit så.

Britt-Marie Norelius Pressansvarig och digitalredaktör för Musik under Stjärnorna 2019.

Så vad upptäckte du när du pratade med de som varit med under många år?

–Främst att det redan tidigt skulle vara sköna sommarkvällar med bra musik. Det utvecklade sig mer och mer och fick rykte om sig att vara bekvämt och enkelt, gott om plats, möjlighet att röra på sig oavsett om man ska hämta något att äta eller dricka, behöver lätta på trycket eller hälsa på en bekant. Själva gräsplanen sköts exemplariskt. Många vittnar också om att förtretligheter som bråk och nedskräpning inte alls förekommer. Det är vi tacksamma för.

Vad säger artisterna? De verkar vara helt ok med förhållandena.

–De känner sig respekterade av publiken och välkomnade av oss arrangörer. De känner sig trygga bland publiken, är med på selfies och signerar sina skivor efteråt. Ibland får vi köra artisterna till vår sponsor Svea Hotell, ibland till Sturup.

Lastbilsflaket skänktes av Branteviks Åkeri till första året och alla artister har sedan spelat stående på det. Dessutom är det en fin ljud- och ljusanläggning till glädje för både artister och publik.  

Vi vet att historien är 30 år lång men i korthet – hur ser historien ut?

–Det var jazzmusikerna Bosse Sylvén och Lisa Linn som startade konserterna 1990. Deras många kontakter i branschen gav kvällarna en flygande start. Paret Nils Landgren och Beatrice Järås tog över 2009 och bokade artister genom sitt stora kontaktnät. De fortsatte med en avslappnad atmosfär. De lämnade över till Branteviks IF efter 2017 års Jazz under Stjärnorna med hälsningen att ”ni klarar detta galant”. Branteviks IF har varit medarrangör i alla år och kan arrangemanget utan och innan. Man fick nu uppgiften att också boka artister. Då passade msn på att byta Jazz till Musik och bli aktivare i sociala medier.

Alla kvällar som planerats under alla år har gått av stapeln – det är inte dåligt!

Det här är ju den trygga och mysiga festivalen låter det som. Vad skulle du mer vilja berätta om?

–När man ändå kommer till konserterna, tycker jag att man ska se hela fiskeläget Brantevik med sina båda hamnar, Sveriges längsta Ljugarbänk med Sveriges minsta bibliotek och Sjöfartsmuseet. Det är nära till ett kvällsdopp och en god bit mat. Att promenera eller cykla till konserterna och i byn är extra trevligt. Man får vara ut i god tid för att boka sängplatser i närområdet, förstås. Picknick kan köpas på plats.

Alla kan komma, eftersom det är tillgängligt för alla. Har man undringar om det eller annat, som t ex biljetter, är det bara att höra av sig. Jag vill påpeka att vi använder oss bara av Eventim för förköp på nätet – inga andra. (Mer om allt det praktiska kan du läsa på vår hemsida.)

Musik under Stjärnorna 30 år
3, 10, 17, 24 och 31 juli
jazzbrantevik.se


[URIS id=6748]

Bildval och bildtexter: Britt-Marie Norelius, Digitalredaktör och Pressansvarig 2019.