Vackert och suggestivt

En levande och föränderlig canvas över livet och vår längtan att höra till… om konsten att hitta en väg tillsammans.

Vem är jag när jag tillhör en grupp? Finns jag om det inte finns några ramar att existera inom? Hur förhåller vi oss till förändring? Vad får oss att söka en imaginär säkerhet och solid tillvaro för att inte tappa bort det vi anser och tror är viktigt för oss? Går det att skapa ett “vi” utan att skapa ett “dem”?

Sänk barriärerna och eventuella behov av att skapa ett linjärt sammanhang och låt dig bara ta emot intrycken! Den här föreställningen kan beröra alla. De av oss som har lätt för associationer och att se metaforiska sammanhang i livet gick ut från Malmö Opera med känsla av att ha varit med om en livsresa i all sin storhet och litenhet, all sin magi och sin pragmatism, på en och samma gång. De av oss som fungerar som bäst när vi ser linjära sammanhang kastades in i ett nytt universum utan att veta hur det ens hände och gick ut med lätt skräckblandad förtjusning över nya perspektiv och möjligheter i sin livsupplevelse.

Belonging – To find a way with one another, Skånes Dansteater på Malmö Opera, foto Malin Arnesson

Skånes dansteaters “Belonging” bjuder på en vacker och suggestiv upplevelse i två akter, som utforskar temat “att höra till”. Koreografierna är böljande, flödande, kraftfulla och sårbara på samma gång och gestaltas av en internationell och mycket tekniskt skicklig ensemble och solister.

Musiken av Ravel och Brzozká bidrar till en lättillgänglighet som annars inte alltid är en självklarhet för moderna dansverk om man inte är “insatt”. Scenografi och kostym går från en färgsprakande kuliss och fest, via vita dimmor och planetens sårbarhet, till mörka orosmoln som tornar upp sig med hjälp av andra aktens böljande ridåer.

Även vi i publiken bjuds att höra till, då flera kostym- och scenografibyten sker öppet och som en involverande del i båda akterna. Skånes dansteater har haft en önskan om att tillsammans med koreografen Ben Wright skapa en inkluderande ensemble med dansare från det omgivande samhället och i första akten bidrar de med en sårbar balans mot det tekniskt skickliga. Intrycket blir att delar av publiken är med mitt i konstverket och det gör det än mer mångfacetterat och innehållsrikt.

Första akten utforskar hur vi som grupp förhåller oss till förändring när förutsättningar hela tiden ändras. Festklänningar, filmkameror, strålkastare, Ravels svepande valser och en sommarlik bakgrundskuliss för tankarna till fåfängans förgängliga tillvaro. Finns jag även om ingen ser mig? Syns jag även om jag inte har en kameralins att föreviga mig med? Vad händer när allt “utanpåverk” skalas av och vi lyfter blicken till ett större sammanhang som involverar hela planetens överlevnad?

Andra akten utforskar hjärtats ensamma jagande genom Brzozkás suggestiva musik och David Hernandez koreografi. En inledande skrattkavalkad för oss vidare till långa, svarta och silkeslätta slöjor som används mycket skickligt och vackert av dansarna för att först väva ett livets väv som sedan övergår till tunga, överhängande skyar.

Allt kulminerar i en avskalad procession av sårbarhet ihop med styrka. Det blir en avslutande och hoppfull metafor som vi tar med oss ut ur salongen. Hur mörk tillvaron än kan te sig för mänskligheten, så har vi en inneboende styrka att skapa nya möjligheter. När vi vågar välja det.

 

För Det Händer – Ia Gustafsson med sällskap den 13 oktober 2018.

Belonging t o m 11 november 2018, Malmö Opera.

Läs mer om föreställningen och dansarna.

Belonging – Lonely Hunter med Skanes Dansteater på Malmö Opera, foto Malin Arnesson

To find a way with one another
Koreografi: Ben Wright
Musik: Maurice Ravel,Valses nobles et sentimentales och La Valse
Scenografi: Will Holt
Kostymdesign: Rike Zöllner
Ljusdesign: Natasha Chivers

Lonely Hunter
Koreografi: David Hernandez
Musik: Szymon Brzóska
Scenografi och kostymdesign: Zdravka Ivandija Kirigin
Ljusdesign: Natasha Chivers

Malmö Operaorkester dirigerad av Alice Farnham

Foto: Malin Arnesson