Var god dröj! – doktorn kommer strax

I år bjuder Fredriksdalsteatern på en inblick i sjukhusens underbart komiska värld. Vad kan egentligen hända på ett sjukhus? Ja, enligt handlingen i Var god dröj, det mesta. Ett nedslitet och sparbetingat lasarett i Helsingborgstrakten drabbas av dråpliga felbehandlingar. Dräpande repliker avlöser varandra i denna sjukhuskomedi där allt går fel. Mitt i röran jobbar Doktor Silvana Stankovic, spelad av Evamaria Björk. Det Händer fick en telefontid hos doktorn.

Hur länge har du vetat att du skulle spela rollen?
Jag fick frågan för ca ett år sen och jag sa ja.

Vad var det som lockade dig att ta rollen?
Att få spela med Eva Rydberg först och främst. Det första jag gjorde efter scenskolan var med Eva men sedan dess har vi inte stått på samma scen. Jag har alltid drömt om att få jobba med Eva igen. Dessutom vet jag att Adde Malmberg är en lysande fars- och komediregissör vilket också var mycket lockande.

Att stå på scen på just Fredriksdalsteatern är speciellt. Vad beror det på?
Det är så genomarbetat och väl genomfört, ett väloljat maskineri. Jag har suttit i publiken många gånger och det är härligt att vara publik. Eva välkomnar publiken och har ett väldigt generöst tilltal. Jag älskar verkligen Fredriksdal och längtar efter att få göra den här rollen.

Evamaria Björk spelar
Doktor Silvana Stankovic.
Foto: Mikael Lindell Bolin

Det är många skådespelare och medarbetare. Berätta om hur det är att jobba tillsammans.
Det hänger också ihop med Eva som månar om samarbetet och alla både på och bakom scenen. En riktigt bra chef. Hon är också väldigt duktig på att casta, som det heter. Hitta rätt person för rollen. Alla är också så proffsiga, både de som varit med flera gånger och de som är nya för i år.

Vad är det speciella du har som du tror har gjort att du fått rollen?
Jag har jobbat mycket med komiska inslag i olika sorters pjäser. I den här rollen måste man vara snabb, hård och lite fyrkantig.

Berätta om karaktären Doktor Silvana Stankovic.
Hon är totalt utarbetad och ju tröttare hon blir desto snabbare går det. Så det är ju bra att det hela utspelar sig en lördag när det inte finns personal så det räcker och allting händer. Hon får göra allt själv.

Hur orkar man med en så snabb och tajmad föreställning som den här?
Fars och komedi kräver att man är på tå från första sekund i varje föreställning. Det går inte för sig att ha en dålig dag på jobbet. Dagsformen måste alltid vara på topp och det går inte att fejka. Jag är rätt trygg i det jag gör och Eva chansar inte på att man klarar det. Det kommer att bli en riktigt rolig kväll för alla som kommer!

Foto: Mikael Lindell Bolin