Var god dröj! – Syster Gunilla visar vägen strax.

I år bjuder Fredriksdalsteatern på en inblick i sjukhusens underbart komiska värld. Vad kan egentligen hända på ett sjukhus? Ja, enligt handlingen i Var god dröj, det mesta. Ett nedslitet och sparbetingat lasarett i Helsingborgstrakten drabbas av dråpliga felbehandlingar. Dräpande repliker avlöser varandra i denna sjukhuskomedi där allt går fel. Mitt i röran jobbar Avdelningssköterskan Gunilla, spelad av Siw Erixon. Det Händer kom fram i telefonkön till Syster Gunilla.  

Hur länge har du vetat att du skulle spela rollen?
I ett år, ungefär.

Vad kände du när du fick frågan?
Fredriksdal är ett så underbart ställe att spela på. Friluftsscener och utomhusscener tilltalar mig mycket. Det är nära till publiken och vice versa.

Vad var det som lockade dig att ta rollen?
Det är en rolig roll och bra text. Pjäsen har ett kul persongalleri som lockar till många skratt. Min roll Syster Gunilla har jobbat 40 år i vården och älskar sitt arbete. Hon ser allt från den goda sidan – “idag blir allting bättre” – men det blir det inte riktigt.

Är det inte jobbigt att spela Syster Gunilla?
Rollen är inte så fysiskt krävande. Det ingår i jobbet att vara på tå och hushålla med sin energi under hela föreställningen så att man har full ork ända till slutet. Alla pjäser är energikrävande – var och en på sitt sätt.

Siw Erixon spelar Syster Gunilla.
Foto: Mikael Lindell Bolin

Att stå på scen på just Fredriksdalsteatern är speciellt. Vad beror det på?
Teatern ligger så fantastiskt med underbara omgivningar. Bara vägen in till teatern med parken och alléerna är värt biljetten. Sedan har vi Eva som är fenomenal, ensam av sin sort. Hon är plastisk och har en alldeles egen komisk intelligens. Det är jätteroligt att jobba med henne; jag lär mej mycket. I år har hon dessutom en stor roll – det blir mycket Eva Rydberg.
Allt kan hända; t ex fåglar som flyger in på scenen eller en ekorre som hoppar upp och vill vara med.

Det är många skådespelare och medarbetare. Hur är det att jobba tillsammans?
Det är en mycket trivsam stämning. Det blir lättare att vara kreativ om energitjuvarna håller sej undan. Man hjälper varandra med det som behövs. Det är få människor som har många arbetsuppgifter bakom scenen. Alla måste samarbeta för att allt ska fungera.

Vilka är de styrkor du har som gjorde att du fick rollen?
Det handlar om vad jag kan mata min roll med. Det finns mycket utrymme för min energi, min spellust och min snabbhet. Jag tillför positiv energi på scenen och jag känner att jag får lira.
Det är lite kul att det är tredje gången gillt för mig att spela syster på Fredriksdal. 2008 spelade jag syster Britta i Rabalder i Ramlösa och 2014 i Pang i Bygget när Sybil är på sjukhus.

Berätta om att skådespela i fars och komedi.
Du får direkt svar från publiken på det du gör i form av skratt eller uteblivet skratt. Ibland tror man att skrattet ska kommer på ett visst ställe men så blir det inte så. Då får man tänka om. Publiken är en enormt viktigt med spelare som man ska lyssna noga på. Publikens stora betydelse blir väldigt tydligt i sommarteater.

Vilka tips vill du skicka med till publiken?
Ta nån i hampan och gå på komedi på Fredriksdal. Jag lovar många härliga skratt i fina omgivningar som man också kan picknicka i om man vill det. På med solskydd  och ta ned en hatt att ha på huvudet, vatten att dricka och ett gott humör!

Foto: Mikael Lindell Bolin