Världspremiär för Dickens och HC Andersen i The Visit

På Köpenhamns mest vitala engelskspråkiga scen, That Theatre på Krudttønden, spelas just nu en nypremiär av The Visit som ursprungligen hade sitt uruppförande vintern 2020. När Barry McKenna och Peter Holst-Beck träffades för det nu berömda Hamlet Live uppstod tanken att skriva något nytt om ett numera historiskt möte mellan två av världslitteraturens giganter, H C Andersen och Charles Dickens. Ett möte så osannolikt att det faktiskt inträffade.

H C Andersen begav sig till Dickens residens Gads Hill Place i Kent för att spendera lite tid tillsammans med sin stora litterära förebild. Ett möte inte helt okomplicerat då H C Andersen egentligen hade högre tankar om sig själv än Dickens hade vilket leder till inte helt okomplicerade situationer. Ett möte på två olika nivåer där den ene var mer intresserad av sin spegelbild i den andre och där värden, marinerad i engelsk hövlighet och takt och ton, inte förmår att skicka sin något långdragne gäst på dörren.

Pjäsen är i form av ett antal olika tablåer vilket gör den lättfångad och väldigt rolig. Ian Burns spelar Charles Dickens med en underbar timing och djup där replikerna verkligen generöst bjuder publiken på både skratt och eftertanke. Barry McKenna spelar en lång rad andra roller med en humoristisk distans och där han omfamnar sina olika karaktärer. Peter Holst-Beck spelar den något uppblåsta H C Andersen som helt enkelt inte vet när det är dags att ta ett steg tillbaka till sin förebilds fördel.

Pjäsen är ett stycke humor, så precist att det inte passar i kategorin “trams och flams”. Att Ian och Barry har många humoristiska produktioner bakom sig framgår och det krävs en kirurgisk precision att kunna leverera något liknande. En världspremiär väl värd en kväll i Köpenhamn.

“The Visit”, 29 okt – 27 nov 2021, https://that-theatre.com/