Viktoria Tocca – ett namn att känna väl till

Vi träffas i lobbyn på ett Malmöhotell denna soliga och varma fredag eftermiddag. Jag vill gärna höra mer om producenten Viktoria Tocca och till min förtjusning är det något hon gärna pratar om. Hur kom det sig, hur är det, vad vill hon, vad kommer att hända i framtiden. Det är så många frågor som det heller inte finns korta svar på. När vi skiljs åt har jag fått många frågor med mig som jag hoppas kunna ställa i framtiden. Nyfikenheten är inte stillad utan snarare fördjupad – vad mer ska komma oss alla till del? Det Händer fick en intensiv och glad pratstund med en musik- och konsertproducent i ropet – Viktoria Tocca.

Den stora framgången

Till att börja med ville jag veta hur kom det sig att hon tog sig an att producera Från Broadway till Duvemåla.
Viktoria beskriver sin inneboende otålighet som gör att hon inte vill vänta utan gärna vill får saker och ting att hända. När hon knappt ens blev kallad till auditions i Sverige var det bara att ta saken i egna händer. Efter att ha jobbat som musikalartist och konsertsångerska under många år utomlands så tyckte hon att hon hade vad som krävdes även för svenska scener men för att stå på dom fick hon själv producera en föreställning.

Själva idén till Från Broadway till Duvemåla fick hon redan i slutet på 90-talet under en skivinspelning i pappans bolag. 2016 gjorde hon slag i saken genom något så helt ovanligt som att själv hyra Berwaldhallen, engagera musiker och göra den första musikalkonserten. Det testet gick så bra så nu pågår den åttonde säsongen för en entusiastisk publik som fyller salongerna varhelst den dyker upp.

Våga mera – våga stort

Broarna i Madison County är en fjäder i hatten för en producent som ännu inte är en kändis i producentvärlden. Hon såg den på Broadway och tänkte att hon skulle ge sig i kast med att få rättigheterna till att göra den i Sverige med svensk text. Och med envishet och en bra telefon lyckades hon. Viktoria ville absolut göra den med stor respekt för de anteckningar författaren hade om vad han ville förmedla och hur han ville göra det. Många diskussioner och noggranna genomgångar senare kände hon att hon var på väg att uppfylla det målet. Hösten 2018 spelades den i Stockholm och Malmö och fick mycket fina recensioner.

Broarna i Madison County. Foto Micke Sandström
Daniel Sjöberg och Viktoria Tocca i Broarna i Madison County. Fotograf Micke Sandström

Kunna – vilja

Nu har hon två stora produktioner i bagaget och arbetet med dem har givit oerhört mycket av både kunskap och långa arbetsdagar. Samtidigt har drivet att skapa möjligheter blivit till en övertygelse att fortsätta producera konserter och musikaler.
Genom sina stora nätverk och en vilja att själv arbeta hårt har hon skaffat kontakter på teatrar och andra platser och vet var hon ska leta efter nya talanger.
Det senare sker bäst när artisterna uppträder oavsett om det är i en musikal, i en show eller på en konsert. Då får man både se och höra vad de kan i en miljö där de göra sitt allra bästa. Vid de här tillfällena är de många internationella åren en bra grund att stå på för att Viktoria ska veta vad hon ska lyssna och titta efter.

Viktoria Tocca och Daniel Sjöberg på Roseman Bridge, Iowa. Fotograf Jennifer Black

Det är viktigt att kunna jobba bra tillsammans oavsett om hon själv är med i föreställningen eller inte. Alla medverkande har en gång blivit kontaktade utifrån både det och sitt artisteri.

Att företa sig

Viktoria påpekar att det finns flera saker att vara uppmärksam på i arbetet som producent. Det nätverk man har ska man både vara rädd om och använda för att skaffa mer kunskap. Själv vet hon idag mer om företagande och entreprenörskap efter att ha fått tillskott i sitt nätverk när hon blev inbjuden till en av Almedalens paneler för att prata kring att vara kvinnlig entreprenör.

Det är också väldigt viktigt att ha en bild av hur produktionerna och de medverkande ska presenteras. Allt från pressbilder till scenkläder granskas och diskuteras tillsammans med fotografer, designers och stylister. Det är en process att få sin inre bild att ta form och bli synlig för resten av världen. Den stora publiken är det bästa beviset på att hon lyckas med det.

Företagen får växa allt eftersom de utvecklas och på basis av att Viktoria och hennes medarbetare fortsätter att känna lust och glädje i arbetet. Även om all kunskap hon har kommer från att ha gjort allting själv från början är det viktigt att sedan både dela med sig och delegera för att ha möjlighet att öppna nya projekt. Det är ingen billig historia att producera så alla behöver både jobba hårt och få vila och pepp.

En sjusjungande framtid

Redan nu är Från Broadway till Duvemåla bokade för 2020, också till både Norge och Danmark. En annan stor produktion är på gång till hösten 2020 men än är inte allting klart.
Just nu ska också arbetet med föreställningen Evergreens starta – en Barbra Streisand-konsert med fantastiska Malena Tuvung (intervjuad av oss när hon för några år sedan var showartist och solist på Wallmans Cirkusbygningen i Köpenhamn). Redan är de första datumen bokade och fans av Barbra Streisand och hennes musik har en fantastisk konsert att se fram emot.

Malena Tuvung. Fotograf Harald Nilsson.

Enligt Viktoria har hon nog en Pippi-inställning till allt nytt hon möter – Det här har jag inte prövat förut så det kommer säkert att gå bra! Det känns tryggt med en sådan företagsfilosofi i grunden och med Viktorias nyktra öga vakande över allt som händer så tror jag på det hon säger – Det kommer säkert att gå bra!

Viktoria Tocca, viktoriatocca.se

Fotografer: Magnus Ragnvid, Micke Sandström, Ann Jonasson Lignercrona, Jennifer Black, Harald Nilsson.

Ur högen av meriter…

Francesca i “Broarna i Madison County”
Sissi i “Ludwig II” vid världspremiären
Christine i “Phantom of The Opera”
Hanna i “Det hände i Hårga”
Duetten i “Ljus och mörker” med Martin Stenmarck
Albumet “Viktoria Tocca LIVE at the Metropolitan Room”
EP “Merry Christmas” duett med Laila Adèle
Albumet “Dream It”
Hela 19 utmärkelser mellan 2011 och 2017Producent och artist Viktoria Tocca. Foto Magnus Ragnvid.